Nieuwbouwplannen? Kom optijd met ons praten!

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Wanneer zich de gelegenheid voordoet een stuk grond te kopen waarop gebouwd mag worden hebben wij niet alleen gesprekken over de financiering van de aankoop van de grond, maar ook over de woning die u op dit stuk grond wilt bouwen. Waarom dat niet altijd even makkelijk is, vertellen wij u hieronder.

Dat ene stukje grond
Een stuk grond waarop u mag bouwen vertegenwoordigt vaak een aanzienlijke waarde en wordt meestal via een hypotheek gefinancierd. De koper heeft op dat moment vaak al een woning waarop een hypothecair krediet rust. De gedachte is dan om de eigen woning pas te verkopen als de nieuwe woning klaar is voor bewoning. Tijdelijk zijn er dus twee hypotheken nodig, namelijk éen voor zijn eigen woning en éen voor de aan te kopen grond.

En dan de bouw van de woning
Voor de bouw van de woning moet vervolgens vaak ook weer een financiering worden afgesloten. U kunt echter niet zomaar naar de bank om een lening te vragen voor de financiering van de bouw van “een” woning. De bank zal dan allerlei vragen stellen. Bijvoorbeeld of u al een vergunning van de gemeente heeft. Bij het aanvragen van een bouwvergunning moet u een ontwerp hebben, waarvoor u meestal een architect moet inschakelen. Maar dan bent u er nog niet.

U kunt ook te maken krijgen met bezwaren van belanghebbenden die zich verzetten tegen de bouw zoals u die voor ogen hebt. Dat levert altijd vertraging en kosten op. De bank zal ook een offerte willen zien van de kosten die de aannemer gaat rekenen voor de bouw van de woning zoals u die met de architect bent overeengekomen. U voelt al aan dat dit allemaal de nodige tijd gaat kosten.

Onderweg forse risico’s
Een traject van architect tot oplevering van het pand kan gemakkelijk anderhalf tot twee jaar duren. Al die tijd heeft u, in ons voorbeeld, drie hypothecaire leningen nodig: éen van de bestaande eigen woning, éen voor de aankoop van de grond en éen voor de financiering van de bouw van jullie woning. In deze periode van bijvoorbeeld twee jaar kunnen er zich allerlei onverwachte ontwikkelingen voordoen. De rente over de laatste twee hypothecaire leningen kan bijvoorbeeld onverwacht sterk stijgen. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat consumenten tijdens het bouwproces begonnen met een rente van 1,2 % om te eindigen met een rente van boven de 5 %! Ook kunnen de kosten van bouwmaterialen en arbeid door allerlei oorzaken plotseling sterk stijgen. De meeste aannemers bedingen in hun voorwaarden dat zij deze kosten, ook nadat de bouw is gestart, mogen doorbelasten.

Lasten kunnen fors oplopen
Hoe langer het bouwtraject duurt hoe hoger de kosten worden. Worden de kosten te hoog dan kan de situatie ontstaan dat u op enig moment tot de conclusie komt dat het project financieel niet meer haalbaar is. Zo’n uitkomst is niet alleen emotioneel heftig, maar ook financieel zal dit vaak betekenen dat u er fors bij inschiet.

Bouwen? Laten wij de tijd nemen om alles goed door te nemen
Ons dringende advies is om, wanneer u erover denkt om een eigen woning te bouwen, in zo een vroeg mogelijk stadium met ons in gesprek te gaan. Liefst nog voordat u een concrete bouwkavel op het oog hebt. Wij kunnen dan goede adviezen geven waar u in het verdere proces op moet letten en hoe u bepaalde risico’s kunt beperken. Bouwplannen? Bel ons op voor een afspraak. Wij nemen graag de tijd voor u!

Ander nieuws

Mockup

Een appartement of een eengezinswoning kopen: hoe verschillen ze?

Overweegt u binnenkort een (andere) woning te kopen? Dan staat u voor een belangrijke keuze: kiest u voor een appartement of een [...]
Lees meer
Mockup

Fatbikes ook populair bij fietsendieven

De populariteit van fatbikes is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Jongeren en offroad-liefhebbers zijn dol op deze robuuste fietsen! [...]
Lees meer
Mockup

Nieuwbouwplannen? Kom optijd met ons praten!

Wanneer zich de gelegenheid voordoet een stuk grond te kopen waarop gebouwd mag worden hebben wij niet alleen gesprekken over de [...]
Lees meer